Lillruten

Lillruten är ett berg i Skuleskogen som ligger strax utanför nationalparken. Enligt uppgift ska lönn (Acer platanoides) och lind (Tilia cordata) finnas här.

Den nya entrén till Skuleskogens nationalpark samt en bilväg gör det lätt att komma strax inpå berget. Jag vandrar upp på platån mellan Storruten och Lillruten österifrån och det tar inte lång tid att hitta den första lönnen. Nästan 300 meter över havet befinner jag mig plötsligt i ett helt annan miljö än den karga omgivningen. I sydbranten ner mot den lilla Rutstjärnen hittar jag en större mängd lönnar och några lindar.

Lillruten - Gammal lind

En lind med knäckt stam som fortsatt att växa.

Lillruten - Lindar

Två av lindarna växer spikrakt 5-6 meter och sedan skjuter stammen rakt horisontellt. Som att de träffat på ett osynligt glastak.

Lindarna uppvisar många former, dels som små buskar som hukar sig under granar men också som riktiga träd. Några lindar har grövre stammar som gått av för länge sen men som ändå fortsatt växt med nya skott.

Lillruten - Gammal lönn

En gammal lönn med en grov och vriden stam som smalnar av mot trädtoppen.

Det är i slutet av september och visar lönnarna har börjat få höstfärger. Solljuset silar sig genom taket med gula lönnlöv och ger ett speciellt sken på marken som täcks av många lönnplantor.

Träden är så kallade värmetidsrelikter, kvarlevor från en varmare tidsperiod  som slutade för 5000 år sedan. Bergväggen strax ovanför träden magasinerar värme från solstrålning och berget ger lä mot torra och kalla nordvindar.

Lillruten - Björkar på toppen

Uppe på toppen finns mestadels granar och knotiga björkar.

Jag bestämmer mig även för att klättra upp på toppen. Utsikten är mycket bra, man ser havet och Ulvön i sydöst och tjärnen strax nedanför. Platsen skyddas inte idag på något sätt.

Uppdatering oktober 2011: Platsen har nu blivit inventerad som en nyckelbiotop.

Annonser
Det här inlägget postades i Höga kusten, Lönn, Lillruten, Lind, Sydväxtberg, Utsikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s