Nylandsruten

Det här besöket sker i stämningsfullt väder. Ett kraftigt regnväder närmar sig söderifrån och bergstopparna försvinner in i de lågt gående molnen. Trots att det inte har börjat regna ännu är det fuktigt. Lågtrycksvirveln föser in fuktig luft från Bottenhavet. Fuktslöjorna rör sig oroligt uppför branterna.

Vandringen går uppför Nylandsruten. Överallt dryper det av vatten, små vattenfall hörs under bergskanter och träd. Mossorna lyser intensivt grönt. Det givna målet är långskäggslaven som är en av Skuleskogens sevärdheter. Den ska finnas i bergets norrsluttning på cirka 275 meters höjd. GPS:en visar vägen.

Platsen består av gammal granskog, ganska tät men på några håll har träd fallit omkull och skapar lite luckor. Djurstigar går i serpentiner uppför branten. Små raviner, ormbunkar, och porlande bäckar rinner under jorden. Det är svårt att gå på skrå i branten.

Till slut hittar jag en gran som har en 1,5 meter lång lav hängandes och är säker på att ha hittat rätt. Skogen känns på något sätt väldigt levande här…

Det börjar skymma så smått och jag beger mig skyndsamt hemåt.

Annonser
Det här inlägget postades i Höga kusten, Utflyktsmål. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s